In het begin is meditatie normaal gesproken erg moeilijk voor een mens om onder de knie te krijgen. Dit komt omdat de methode van meditatie heel anders is dan wat we gewend zijn. Blijf bij het idee dat het een manier is om stress te verminderen, en dan zal het een stuk gemakkelijker worden.

Meditatietechnieken variëren en kunnen zo simpel zijn als het sluiten van je ogen, je concentreren op het midden van je hoofd, en alleen maar denken aan je ademhaling. Of je hebt een andere meditatietechniek. Dit soort meditatietechnieken kunnen je helpen een dieper niveau van bewustzijn te bereiken; hoewel ze je niet noodzakelijkerwijs zullen helpen een staat van hoger bewustzijn te bereiken.

Wanneer we mediteren veranderen we eigenlijk ons bewustzijn. Dit komt omdat er geen vorige staat van bewustzijn is. Dus om van een intern conflict af te komen of om meer energie te kanaliseren zou je een vorm van focus of concentratie kunnen gebruiken. Meditatietechnieken maken gebruik van technieken als focus of concentratie, het concentreren van onze energie, of het richten van onze rationaliteit. Te beginnen met de meer gebruikelijke benaderingen.

Focus is onze aandacht. Concentratie van de aandacht en onze energie en stil zijn in onze geest zijn allemaal directe en praktische manieren om een intern conflict te verminderen en meer controle over onszelf te krijgen. Meditatie is een bijzonder goede techniek om veel spanning te overwinnen. Het kan spanning veel effectiever wegnemen of verminderen dan het moeten doen van lichamelijke oefeningen of het verplaatsen van grote hoeveelheden voorwerpen. Meditatie is een zeer populaire praktijk geworden omdat het een intern conflict zachtjes en snel kan wegnemen. Meditatie werd opgevat als een manier om toegang te krijgen tot hogere niveaus van bewustzijn en een gelukkige vloeibaarheid te brengen in verband met een intern conflict of met hogere niveaus van Spirituele coach .

Meditatie kan heel eenvoudige mogelijkheden inhouden. Een heel eenvoudige techniek die wij al vele jaren toepassen is het concentreren van onze ademhaling en ons gevoel in onze borstkas. We sluiten onze ogen en richten de aandacht van het lichaam op onze ademhaling en ons gevoel. Op die manier concentreer je je aandacht eigenlijk op het heden. Het is eenvoudiger om te beginnen met Concentreren op Concentreren op Concentreren.

Meditatie heeft meestal een zekere psychologische basis. Soms hangt het af van de lichamelijke en innerlijke gesteldheid waarin we ons bewegen, of van de meer creatieve of emotionele gesteldheid waartoe we ons bewegen. De zuiver spirituele beoefening van meditatie impliceert de afstemming op zichzelf. Meditatie is zeer nauw verbonden met de gevoelens en verlangens dat we onze gedachten zuiveren en die staat van bewustzijn bereiken. Zelfbewustzijn en zelfdiscipline worden meestal beschouwd als de belangrijkste ingrediënten die bijdragen tot de ontwikkeling en ervaring van meditatie. Yoga meditatie of andere vormen van meditatie kunnen worden geclassificeerd als verschillende benaderingen van hetzelfde doel. Ze hebben allemaal dezelfde basisbenadering die het gebruik van absolute stilte inhoudt om de geest tot rust te brengen en onszelf toe te staan verschillende staten van bewustzijn te ervaren.

Meditatietechnieken kunnen variëren van eenvoudige ademhalingsoefeningen tot diepe onderzoeken met betrekking tot ons zelf, of om diepere staten binnen te gaan om spirituele of fysieke ervaring te vinden. We kunnen meditatietechnieken zoals zelfbewustzijn, meditatie en de meer geavanceerde meditatiemethoden gebruiken om onze ervaring van het leven te verbeteren en ons bewustzijn en ons leven te veranderen. Het opent niet een bepaalde deur, maar creëert in feite een poort naar een nieuwe reis in ons bewustzijn. Het kan moeilijk zijn, en we kunnen in de nutteloze val trappen om lang te mediteren, maar we kunnen oprechte pogingen doen; en uiteindelijk beseffen dat, wanneer dit gebeurt, we inderdaad hogere niveaus van bewustzijn bereiken.